çerkez mantısı tarifi

Merhabalar sevgili site ziyaretcilerimiz. Simdiki yazimiz çerkez mantısı tarifi.

Daha önceden bahsetmemişimdir büyük ihtimalle. Ben Çerkez babayla, Laz bir annenin kızıyım. Bilirsiniz çerkezler hem marifetli (öhhmm öhhmm) hem de efendilerdir. Lazlar diğer taraftan gözleri kara, eğlenceli ve biraz da günü yaşayanlardır. Bu iki genin karışımı olarak bir gün "efendim ben kariyer yapacağım, sonra bisikletimle dünyayı gezeceğim, 2 çocuk doğurucam ama şimdi size öncelikle mantı tarifi vericem" gibi karman çorman bi cümlenin benden çıkıo olmasına şaşılmaması gerekiyor ;)

Bu tarifi daha önceden hazırlamıştım, ama ancak yayınlayabiliyorum. Spor yapmaya başladığım bu günlerde mantı tarifi yayınlamam da garip bir ironi oluşturmuyor değil hani :S

Hadi başlayalım mantımıza..


cerkez mantisi tarifi 1


Malzemelerimiz:

- 4,5 Patates,

- Bir tam Soğan,

- İki diş sarımsak,

- İstediğiniz kadar (ama abartmadan tabii) kişniş, karabiber, pul biber, tuz,

- İç hazırlarken kullanmak için riviera zeytinyağı,

- 4 su bardağı un,

- Bir bardak su,

- 1 adet kabartma tozu.

Patatesleri soyup minik minik küpler halinde doğruyoruz. Böylelikle hem daha kolay haşlanıyorlar hemde haşlama sonrasında püre yapmakla uğraşmıyorsunuz. Çok minik doğradığımız için mantının içinde rahatsız etmiyor.


cerkez mantisi tarifi 2


Patatesimiz haşlanırken hamurumuzu hazırlıyoruz. Bir kaba, unu, suyu, kabartma tozunu koyuyoruz. En son biraz da tuz ekliyoruz hamura. Tuz hamurun kolay kolay dağılmamasına yardımcı olurmuş. Bilir kişiler dedi, ben onların yalancısıyım valla..

Yoğurduktan sonra hamurumuz çok yumuşak olmamalı. Bir 20 dakika bekletiyoruz ki tam olarak kendine gelsin. (bir hamur kendine nasıl geliyor acaba :))


cerkez mantisi tarifi 3


Hamuru beklerken iç için hazırlıklara başlıyoruz. Bir soğanı ve sarımlakları incecik doğruyoruz.


cerkez mantisi tarifi 4


Tavaya zeytinyağını koyup, önce soğan, sarımsak karışımını kavuruyoruz. Soğanlar renk değiştirmeye başlayınca, baharatlarımızı ekleyip karıştırıyoruz. Çok zaman geçmeden haşlanan patatesleri ekleyip biraz daha kavuruyoruz.


cerkez mantisi tarifi 5


hazırlanan hamuru açabileceğimiz kadar ayırıp, başlıyoruz açmaya. Açma işleminde hamurun yapışmaması için arada un serpebilirsiniz.

Çok teknolojik bir aile olduğumuz için bizde haluj aparatı var. :) Aşağıda gördüğünüz ağızımsı şey bu aparat. Altıyla kesip hamuru üstüne koyup iç malzemesini içine koyup kapatabilirsiniz. Bu aparatları birbilyoncuklardan alabilirsiniz. Sadece haluj değil, bir çok hamur işinde kullanabilirsiniz. Alın alın. Ucuzdur da.. :)

Bu işlemde yuvarlak kestiğiniz hamurun birleşecek kenarlarına su sürebilirsiniz. Kapaklardaki unu aldığından direk yapışmalarına neden olur ve kapaklar açılmaz. İşe yarıyor, deneyin :)


cerkez mantisi tarifi 6






Bu tarif 4 kişilik bir tarif. Amcamlar, kuzenler toplandığımızda kuzenlerden bazıları şu aşağıdaki tabağı tek başına bitirip, acaba tatlı mı alsak diyebilecek kapasitede :) Eğer sizin de sevdikleriniz birazcık iştahlıysa,  tarifteki malzemeleri 2,3,4 katına çıkarabilir, haluj fabrikası kurabilirsiniz :)
Ben bu halujların sadece 4 tanesini hazırladım. Diğerlerini biraz daha unlayıp buzdolabına koyabiliyorsunuz.






cerkez mantisi tarifi 7




Kaynayan suya halujları koyup 10 dakika pişiriyoruz. Bir o yana bir bu yana çok dürtmüyoruz, kapaklar açılmasa da göbekten parçalanabiliyorlar. 4 tanesinin bir tanesi parçalandı ne yalan söyliyim :)


cerkez mantisi tarifi 8
Haluj bir çeşit mantı olduğundan sossuz yenmez. Sosu aynı mantı sosu gibi tereyağı, birazcık salçayla yapabilirsiniz.

Veee halujumuuuzzz :)


cerkez mantisi tarifi 9
Afiyet, bal, şeker olsun ;)

Buket



Kesinlikle hosunuza gidecek enterasan makaleler : mantı tarifleri