lazca poğaça
Selam sevgili web sitesi ziyaretcilerimiz. Yogun istek üzerine sizlere bugün lazca poğaça makalesini yayinlamaya karar verdik.
Isırgan otlu kol böreği
Hem şifalı hem de nefis çıtır çıtır bir börek tarifine ne dersiniz.Dünkü yayınımdan hatırlarsınız.Isırgan otlu omlet tarifi vermiştim.Bir de börek yaptım bu şifalı ottan.Gerçekten çok lezzetli oldu.Şifalarını saymakla bitiremiyeceğimiz bu güzel otu yılda bir kere de olsa tüketmek lazım.Isırgan otunu her türlü kullanabiliriz.Çayını, böreğini, kavurmasını, yemeğini, benim yaptığım gibi yumurtalısını...vs. Ne şekilde yersek yiyelim Allah'ın izniyle şifasını alırız.Şimdi geçelim tarife:
Mayasız El Açması Gül böreği tarifimi sizlere hemen hatırlatmak isterim.Buradan bakabilirsiniz.Bu tarifim de yine aynı hamurdan yaptığım bir börektir.Burada sadece bezeleri biraz daha büyük tutup daha fazla açarak yaptım.Şimdi ben size iç malzemesinin tarifini vereyim
İç malzemesi için:
Yapılışı:
AFİYET ŞİFA OLSUN...
mayasız el açması gül böreği
Harika kıyır kıyır,çıtır çıtır bir börek yapmaya ve yemeye ne dersiniz?Yine oldukça basit ve bir o kadar lezzetli bir tarif.Malzemeleri un su ve tuz dan oluşan bir hamur hazırlıyoruz.Bazen diyorum ki,nelere kadir sadece şu un su ve tuz dan oluşan hamur.Çeşit çeşit hamur işleri yapıyoruz.Hepsi de birbirinden farklı tat ve lezzette oluyor.İşte bu da onlardan biri. En iyisi mi ben tarifi anlatmaya başlıyım:
Malzemeler:
Bu konu hakkinda daha cok yazi bulabileceginiz faydali bir web kaynagi : liva ne demek
Isırgan otlu kol böreği
Hem şifalı hem de nefis çıtır çıtır bir börek tarifine ne dersiniz.Dünkü yayınımdan hatırlarsınız.Isırgan otlu omlet tarifi vermiştim.Bir de börek yaptım bu şifalı ottan.Gerçekten çok lezzetli oldu.Şifalarını saymakla bitiremiyeceğimiz bu güzel otu yılda bir kere de olsa tüketmek lazım.Isırgan otunu her türlü kullanabiliriz.Çayını, böreğini, kavurmasını, yemeğini, benim yaptığım gibi yumurtalısını...vs. Ne şekilde yersek yiyelim Allah'ın izniyle şifasını alırız.Şimdi geçelim tarife:
Mayasız El Açması Gül böreği tarifimi sizlere hemen hatırlatmak isterim.Buradan bakabilirsiniz.Bu tarifim de yine aynı hamurdan yaptığım bir börektir.Burada sadece bezeleri biraz daha büyük tutup daha fazla açarak yaptım.Şimdi ben size iç malzemesinin tarifini vereyim
İç malzemesi için:
- Benim bu börek için kullandığım ısırgan otu miktarı yarım kilodan dan birazda ha fazlaydı.(Taze ısırgan yaprağı)
- 2 adet orta boy soğan
- biraz sıvı yağ
- tuz ,karabiber,kırmızı toz biber
- 200 gr lor peyniri
Yapılışı:
- Güzelce temizleyip yıkadığımız taze ısırgan yapraklarını çok inceltmeden doğrayalım.
- Küp küp doğradığımız soğanları biraz sıvı yağla beraber pembeleşinceye kadar soteleyelim.
- Üzerine doğradığımız ısırgan yapraklarını koyalım ve tavanın ağzını kapatıp otların biraz çökmesini bekleyelim.Bu esnada altını kısmayı unutmayalım.
- Otlar çöktüyse ocağın altını biraz açıp kavurmaya başlayalım.Kavrulan otlara tuzunu ve baharatlarını katıp altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
- Soğuyan harca lor peynirini katıp harcımızı harmanlayalım.
- Elimizle yağladığımız hamurları incelterek açıp içine hazırladığımız harcı koyup rulo yapalım.
- Fırın tepsisine aktarıp kendi etrafında rulo yapalım.
- Üzerine erittiğimiz tere yağından sürüp 200 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.
AFİYET ŞİFA OLSUN...
Harika kıyır kıyır,çıtır çıtır bir börek yapmaya ve yemeye ne dersiniz?Yine oldukça basit ve bir o kadar lezzetli bir tarif.Malzemeleri un su ve tuz dan oluşan bir hamur hazırlıyoruz.Bazen diyorum ki,nelere kadir sadece şu un su ve tuz dan oluşan hamur.Çeşit çeşit hamur işleri yapıyoruz.Hepsi de birbirinden farklı tat ve lezzette oluyor.İşte bu da onlardan biri. En iyisi mi ben tarifi anlatmaya başlıyım:
Malzemeler:
- Un,su ve tuz dan oluşan ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlayalım.
- Hamuru yağlamak için tere yağı ve sıvı yağı karışımı hazırlıyoruz.
- Patatesli ve kıymalı iç hazırlayalım.(Dilediğiniz gibi, hazırlayabilirsiniz)
Yapılışı:
- Hamuru 1. resimde gördüğünüz gibi yumurta büyüklüğünde bezelere ayırın.
- Sıvı yağla karıştırıp erittiğimiz tere yağını biraz soğuttuktan sonra hamurları,küçük bir tabak boyutunda açıp yağlayıp üst üste koyalım ve bu şekilde 10 dk kadar bekletelim
- Bekleyen hamuru 4.resimde gördüğünüz gibi elimizle çekerek açalım.Bu işlemi arkası görünecek kadar incelecek hale gelene kadar devam edelim.Yani açabildiğiniz kadar açın.
- İkiye katlayıp arasına harcımızdan serpip rulo yapıp kendi etrafında dönderelim.
- Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi gül şeklini aldı.Bu şekilde aralıklı olarak tepsiye diziyoruz.
- Üzerine ben hiç bir şey sürmedim.Zaten yağlı bir hamur olduğu için nar gibi kızardı.
Aşağıdaki resimde de kıymalı olanları görebilirsiniz.İçi tel tel harika oluyor.Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin ve afiyet olsun.
Tava böreği
Lezzetiyle ve yapılışının pratikliğiyle benim çok sevdiğim bir börek çeşididir.Tava da pişmesinin vermiş olduğu lezzet de bir başkadır bence.Yine benim yıllardır yaptığım ve özellikle de Bişkek'de fazlasıyla pişirmiş olduğum bir börek türüdür.Ayrıca kahvaltılarda da yapabilirsiniz.Sıcak sıcak süper gider.Aslında tadı ilk piştiği sıcaklığıyla yerseniz su böreğini de andırıyor.Bildiğim kadarıyla bu böreğe yalancı su böreği diyenler de var.Ama ben size en yakın zaman da orjinal ev yapımı su böreği tarifimi de vereceğim.Şimdi tava böreğimin tarifine geçeyim:
Malzemeler:
5 adet yufka(küçük boy tava için 4 yufka yeterli olur)
1 su bardağı süt
yarım su bardağı su
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yumurta
içi için:peynir ve maydanoz
Yapılışı:
- Önce yumurtayı ve diğer sıvıları bir kaba alıp çırpma teliyle biraz çırpalım.
- Tavanın altını biraz yağlayalım.Yufkanın uçları dışarı sarkacak şekilde ilk yufkayı yerleştirelim.
- Daha sonra iki yufka alıp elimizle parçalayıp sosa batırarak içine yerleştitelim.
- Bu aşamadan sonra peynirli harci koyalım.
- Kalan iki yufkadan birini yine elimizle parçalayıp sosa batırıp peynirli harcın üstüne yerleştirelim.
- En üste son yufkayı sosa batırmadan hafif elimizle büzerek yerleştirelim.
- Kalan sosu üstüne dökelim.
- Kenarlardan sarkan yufkayıda üzerine kapatalım.
- (Ben bu aşamadan sonra en az 1 saat sosu da biraz emmesi için dolapta bekletiyorum.)
- Daha sonra kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
- Bir yüzü pişince çevirebileceğimiz bir tepsi yardımıyla çevirip diğer yüzünü tavaya yerleştirip pişiriyoruz.
- Kısık ateşte yaklaşık 1 saatte pişiyor.Her iki yüzünü yarım saat kadar pişirmek yeterli olur.Kısık ateşte içini çeke çeke piştiği için harika kabarıyor.
Deneyecek olanlara afiyet olsun...
ÖRGÜLÜ,ÜZÜMLÜ VE CEVİZLİ TATLI POĞAÇA
Lezzetine doyum olmuyor bu poğaçanın.Yumuşacık,içindeki üzüm taneleri ve cevizle beraber o tatlımsı tadı yerken hissetmenin mutluluğu bazı arkadaşlarımı çocukluk günlerine götürmüş.Zaten normalde içindeki malzemelerle oldukça besleyici ve çocukların da severek yiyeceği bir poğaça türü.Tarifimi yine aşamalarıyla beraber anlatacağım.Yapımı bekleme süresinden dolayı biraz zaman alıyor.Ama tadına doyum olmuyor.Yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
MALZEMELER:
3 su bardağı sıcak süt
1 su bardağı ılık su
yarım su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru maya ya da yaş maya
1 su bardağı üzüm
1 su bar dağı çekilmiş ceviz
Üzeri için: yumurta sarısı
YAPILIŞI: Kabımıza önce sıvıları koyalım.Ardından içine şeker,tuz ve mayayı katıp elimizle karıştırarak erimesini sağlayalım.Ununu yavaş yavaş katarak kulak memesinden daha yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edelim.1 saat mayalandıralım.Mayalanan hamuru elimizle gazını alıp şöyle bir yoğurduktan sonra üzüm ve cevizini ilave edip tekrar yoğuralım ve yarım saat daha dinlendirelim.3.RESİMDE gördüğünüz gibi ceviz büyüklüğünde 3 tane parça koparıp aynı şekli verin ve saç örer gibi örün.Biraz da tepside mayalandırın.Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derecede pişirin.
Sodalı Kolay Börek
İşte yine pratik bir tarif sizlerle..
Bu börek benim kurtarıcım gibi.Benim gibi evde derin dondurucuda yufka saklıyorsanız,işiniz bir çırpıda tamam olacak demektir.Ayrıca bu böreği her yaptığımda misafirlerim tarifini ister.Lezzeti gerçekten bir başka.Ama lezzetini artıran birazda içindeki harcı oluyor.Tulum ve beyaz peyniri karıştırıp yapıyorum.Daha fazla uzatmadan malzemeler ve yapım aşamasına geçeyim diyorum.
MALZEMELER:
6 adet yufka
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta
1 şişe soda
İç malzemesi için: Beyaz peynir,tulum peynir,maydanoz ve üzeri için susam
YAPILIŞI: Öncelikle soda hariç sıvı malzemeleri ve yumurta da dahil bir kapta karıştırın.Tepsinizin altına yağlı kağıt serip ilk yufkayı yayın ve sostan her tarafına gelecek şekilde sürün.Şimdi sırasıyla diğer kalan 2 yufkayı da elimizle bir kaç parçaya ayırıp sosun içine batırıp çıkaralım ve fazla sosu hafifçe elimizle sıkarak akıtalım.Bu şekilde 2 yufkayı tabana serdiğimiz yufkaların üzerine buruşturarak yerleştirelim.Üzerine hazırlamış olduğumuz peynirli harçtan koyalım.Diğer üç yufka için de aynı işlemi yapalım.Yalnız üste koyacağınız yufkayı serdikten sonra üzerine sosu sürün.Kare dilimlere kesip aralarına soda dökün.Üzerine susam serpip 1 saat kadar buz dolabın da dinlenmeye bırakın.180 derecede kızarana kadar pişirin.
Not: Acilse bekletmeye de bilirsiniz ama en az bir saat dolapta bekleyince daha iyi sonuç alırsınız.
ŞİPŞAK,ACELE VE DERE OTLU POĞAÇA TARİFLERİ
Sevgili hanımlar,bugün size birbirinden pratik,birbirinden lezzetli 3 tane poğaça tarifi vereceğim.
ŞİPŞAK POĞAÇA:
yarım paket margarin(yumuşamış)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta(birinin sarısını üzerine ayırın)
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
İç malzemesi için: Beyaz peynir ve maydanoz
YAPILIŞI: Un hariç diğer malzemeleri kabınıza alın.Elinizle biraz karıştırdıktan sonra yavaş yavaş unu katarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.10-15 dk dinlendirin.Ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.Elinizde biraz açıp,içine peynirli harçtan koyup kapatın ve avucunuzda yuvarlayın.Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ya da çörek otu serpin.
Ani misafire birebir olan bu poğaçayı denemenizi tavsiye ederim.
ACELE POĞAÇA:
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta(birinin sarısı üzerine)
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
3-3,5 su bardağı un
kabartma tozu
İç malzemesi için:peynirli,patatesli veya kıymalı harç olabilir.
YAPILIŞI: Sıvıları karıştırın,kabartma tozunu ve unu ekleyin.Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.10 dk kadar dinlendirin.İç harcını koyup resimde gördüğünüz gibi şekiller verebilirsiniz.
DERE OTLU POĞAÇA:
Yarım paket margarin
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
2 yumurta(birinin sarısı üzerine)
yarım demet dereotu
tuz,kabartma tozu
aldığı kadar un
İç Malzemesi:tulum peyniri yada beyaz peynir
YAPILIŞI: Bütün malzemeyi karıştırıp kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilir.Resimde gördüğünüz gibi şekiller verip içine peyniri konur.Üzerine yumurta sarısı sürülür.Son olarak susam ve çörek otu serpilir.
NOT:Bu poğaçanın malzemelerini 2 katına çıkarıp kalabalık misafirlerinize yapabilirsiniz.
Laz Böreği
Hem çok pratik,hem de farklı bir börek çeşidi olan laz böreğini korkarak yaptığımı itiraf edebilirim.Zihnimde tatlı bir börek nasıl olur soruları eşliğinde yapıverdim.İyi ki de yapmışım.Olumlu tepkiler alınca sevindim tabi..zaten hazır baklava yufkasıyla yaptığım için kolay oldu.
MALZEMELER: 20 adet baklavalık yufka
200 gr margarin(eritilmiş)
İÇ HARCI İÇİN: 1 litre süt
9 yemek kaşığı un
10 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya
ÜZERİ İÇİN: Pudra şekeri
YAPILIŞI: Öncelikle iç harcının malzemelerini bir tencereye koyup pişirelim.Harcımızı bir kenara alıp soğumaya bırakalım.Ardından margarini eritelim.İlk on yufkayı, silikon fırça yardımıyla aralarına erittiğimiz margarinden serpiştirerek borcama dizelim.Arasına soğumuş olan harcımızı dökelim(eğer harcınız çok katılaşmışsa biraz çırpın).Kalan on yufkaya da aynı işlemi uygulayarak üzerine döşeyin ve kare dilimler halinde kesin.Artan margarini her tarafına gelecek şekilde yufkarın üzerine dökün.180 derecelik önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.Soğuduktan sonra üzerine bolca pudra şekeri serpin.
AFİYET BAL ŞEKER OLSUN...
Pratik Hazır Yufka Böreği
Pratik olmasının yanı sıra iç harcıyla farklı olan benim ve misafirlerimin beğenerek yedikleri kolay bir börek çeşidi.
MALZEMELER: 6 adet yufka
2 su bardağı süt
1 su bardağı su
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
İÇ HARCI İÇİN: Lor peyniri,kuru soğan,kırmızı toz biber,tuz ve zeytinyağı
YAPILIŞI: Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım.Peynirin içine soğanı küçük küpler halinde doğrayıp katalım.Peyniriniz tuzsuzsa biraz tuz ve toz biber katıp,yağını da ekleyerek karıştırın.Yufkalardan iki tanesini alıp ,aralarına sıvı harçtan sürüp 8 parçaya bölün(aynı sigara böreği yapar gibi).Geniş kısmına iç harcından koyup biraz sıkıca sarın.(bol sarınca piştikten sonra fosalıyor).Bütün yufkalara bu şekilde aynı işlemi uygulayın.Üzerine yumurta sürüp önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin.
- Önce yumurtayı ve diğer sıvıları bir kaba alıp çırpma teliyle biraz çırpalım.
Bu konu hakkinda daha cok yazi bulabileceginiz faydali bir web kaynagi : liva ne demek