Aşure Nasıl Yapılır




































Aşure Tarifi

Aşure Malzemeleri









  • 1 su bardağı aşurelik buğday






  • 1 çay bardağı nohut






  • 1 çay bardağı kuru fasulye






  • 1 çay bardağı kuru üzüm






  • Yarım çay bardağı kuş üzümü






  • 1 çay bardağı kuru kayısı






  • 1 çay bardağı pirinç






  • 1 çay bardağı incir






  • 1 yemek kaşığı mercimek






  • 1 yemek kaşığı bulgur






  • 4 bardak şeker






  • 1 su bardağı süt






  • 1 çay bardağı yer fıstığı






  • 7-8 tane karanfil






Süslemek İçin :






  • Tarçın






  • Ceviz içi






  • Nar taneleri











Aşure Yapımı











  • Aşureyi pişirmeye başlamadan 3-4 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ile doldurun ve bir taşım kaynatıp altını kapatın.






  • Nohut ve kuru fasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın.






  • Her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 3-4 saat dinlendirin.






  • Bu esnada kuru üzümü, inciri ve kayısıyı küçük küpler şeklinde doğrayın, kuş üzümünü de ayıklayıp ayrı ayrı kaplarda suyla ıslatın.






  • Bekleme süresi dolduktan sonra; önce nohut ve kuru fasulyeyi pişirdiğiniz tencereyi düdüklü tencereye alın, göz kararı yetecek kadar sıcak su ilave edin ve düdüğünü indirdikten sonra saate bakıp 45 dk. pişirin.






  • Süre dolunca nohut ve kuru fasulyeyi süzüp başka bi kaba alın ve düdüklü tencereye bu kez aşurelik buğdayı alın. Üzerine yaklaşık 15 bardak kadar sıcak su ve şekerin 1 bardağını ilave ederek kapağı kapatın ve 55 dk. kadar da buğdayı pişirin.






  • Buğday pişerken bir taraftan da daha önce suda ıslattığınız kuru kayısı, kuş üzümü ve kuru üzümü bir tencereye alıp kısık ateşte 10 dakika kaynatarak pişirin. Suyunu süzmeden ayrı bi kaba alıp inciri tencereye alın ve kısık ateşte incirleri de 10 dk. pişirin. Suyunun çekirdekli kısmını süzerek onu da suyuyla birlikte kenara alın.






  • Bulgur ve mercimeği birlikte haşlayın. Suyuyla birlikte kenara alın.






  • Pirinci haşlayın, varsa suyuyla onu da kenara alın.






  • Buğday piştikten sonra içine geri kalan 3 bardak şekeri ilave edip bir iki kez karıştırıp nohut ve kuru fasulyeyi, bulgur ve mercimeği, kuş üzümünü, kayısıyı, kuru üzümü, inciri ve pirinci ilave ederek tekrar karıştırın. Daha sonra içine karanfili ve bir bardak sütü ilave edin, tencereyi 1-2 kez tıkırdatıp altını kapatın.






  • Aşurenizin kıvamını kaynar su ilavesiyle isteğinize göre ayarlayabilirsiniz (ilave edeceğiniz suyun kaynar olması bu durumda çok önemli, soğuk su katmanız içindeki malzemeleri sertleştirebilir).






  • Yer fıstığını ilave edin ve aşurenizi kaselere alarak üzerini isteğe göre tarçın, ceviz içi, fındık veya nar ile süsleyin.






  • Afiyet olsun