Kırmızı Domates Turşusu
Olgun, kızarmış domatesler toplanıp kızarmaya yüz tutmuş, ama daha yeşilimsi ve sert domatesler kalır ya domates sırıklarında, işte onlardan yapılıyor bu turşu. En sevdiğim turşudur da aynı zamanda, o suyu yok mu, ekmek banarak ye o derece lezzetli. Domates turşusu için son günler, haydi ucundan yakalayalım mı :)
- 1 lt. ılık su (5 su bardağı su)
- 2 yemek kaşığı tuz
- yarım litre üzüm sirkesi (2,5 su bardağı)
- 15-16 diş sarımsak
Yapılışı: Hafif yeşil, sert domatesler yıkanarak kavanozlara doldurulur. Kavanoza yerleştirirken arada ayıklanmış sarımsak taneleri de ilave edilir. Ayrı bir tencere içerisinde 1 lt ılık su, 2 yemek kaşığı tuz ve üzüm sirkesi içerisindeki tuz iyice eriyene kadar karıştırılarak %5'lik tuzlu su çözeltisi hazırlanır. Kavanoz ağzına kadar dolduğunda üzerine aldığı kadar hazırlanmış olan sudan ilave edilerek kavanozun ağzı sıkıca kapatılır. Yukarıdaki malzemeler her 1 litre için kullanılan malzemelerdir. Kavanozunuzun büyüklüğüne ve turşu yapacağınız malzemenin miktarına göre tuzlu su çözeltisi hazırlamanız gerekmektedir. Yaklaşık 2 hafta içerisinde turşunuz yenmeye hazır hale gelecektir. Servis edileceği zaman domateslerin dış kabukları soyularak iri ir doğranır ve ister başka turşularla beraber karıştırarak, isterseniz de üzerinde hafif bir zeytinyağı gezdirerek sunabilirsiniz. Afiyet olsun...