AYÇEKİRDEKLİ KURABİYE





Şubat ayındaki İstanbul ziyaretimde, kardeşimle eşi beni Kireçburnu' na Leyla İle Mecnun dizisinin çevrildiği sahile götürdüler. Hatta dizideki meşhur kafede oturduk. Tabii ki canımın taa köşesi, ciğerim, aşkım, çok şeyim dokuz aylık yeğenim Boracığım da bizimle beraberdi, keyfime keyif kattı. Sonra caddenin karşısına geçip tarihi Kireçburnu fırınına girdik.. Aman Allahımmm, vitrindeki kurabiyeler, börekler, çörekler.. anlatılır gibi değillerdi, görmeniz lazımdı.. O kadar güzel ve değişik şey bir arada zor bulunur. Kardeşim, ayçekirdekli kurabiyesinin çok meşhur olduğunu söyleyince hemen bir kutu aldım. Güya İzmir'e getirecektim ama daha orada bitirdim :) Ve İzmir'e döndüğümden beri rüyalarıma giren bu kurabiyeyi nihayet uyarladım.. Eğer merak ederseniz ve denemediyseniz, tavsiye ediyorum. Ben daha sağlıklı olması için şeker yerine pekmez koydum, siz dilediğiniz gibi yapın.. Afiyet olsun.





Malzemeler:

********************

*60 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)

*1 çay bardağı sıvı yağ

*1 çay bardağı (         "          ) süt

*1,5 çay bardağı (        "       )  pekmez (illa kıyır olsun derseniz pekmez yerine toz şeker kullanın)

*2 yumurta (birinin beyazı kurabiyeleri bulamak üzere ayrılacak)

*1 çay kaşığı kabartma tozu

*3,5 su bardağı tam buğday veya tam çavdar unu (hazır hamur karışımı olmayacak, biraz fazlası da olabilir,hamur biraz sertçe olsun)

*3 su bardağı kadar tuzsuz ayçekirdeği içi





Yapılışı:

*******************

*Bir yumurtanın beyazı ve ayçekirdeği hariç tüm malzemeyi (unu kontrollü ekleyerek) bir kapta karıştırıp yoğurun.

*Elinize yapışmayan bir hamurunuz olacak, 10-15 dakika kadar dinlendirin.

*Yumurta akı ve ayçekirdeği içini ayrı ayrı tabaklara alın.

*Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve iki elinizin arasında ezerek yassıltın.

*Önce önlü arkalı olarak yumurta akına bulayın, sonra ayçekirdeği tabağına batırın ve her tarafının iyice çekirdekle kaplanmasını sağlayın.

*Pişirme kağıdı yaydığınız veya iyice yağladığınız fırın tepsisine birer santim aralıkla dizin.





*Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırına verin ve sadece 15 dakika pişirip çıkarın.

*İlk başta yumuşak olabilirler ancak çıktıktan sonra bir süre daha sıcaklığın etkisiyle pişmeye devam edecekler ve sertleşeceklerdir.

*Soğuduklarında, içine kağıt havlu koyduğunuz cam bir saklama kabına alıp muhafaza edin (kağıt havlu nemlenmesini ve bayatlamasını geciktirecektir)

** Biz İzmir'de ayçekirdeğine "çiğdem" deriz ama herkes tarafından anlaşılabilmesi için ayçekirdeği demeyi daha uygun buldum :)