Pandispaniyalı Çilekli Tart..





pandispaniyali cilekli tart 1
Blog yazarı olmak gerçekten bazen zor oluyor..

Özellikle de alışveriş konusunda. Her gördüğünü almak istiyorsun.. Her sevdiğin kalıbı, küçük süsleri, tabağı-canağı alıp geliyorsun eve.. Evde koyacak yer olmayınca artık yeter diyorsun... Dışarı çıkınca gelde o verdiğin sözü dinle..

İşte bu tart kalıbı da öyle geldi girdi benim mutfağa.. Nasılsa 3 buçuk dolar dedim aldım.. Çok garip uzun zaman sonra çok memnun oldum aldım diye bu kalıbı..Bu zamana kadar neden bekledim diye de ahlandım hatta..

Hem güzel görüntü hem kolayca yapılan tart..


pandispaniyali cilekli tart 2
 

Mutfak cesareti sever.. Acabaları, nasılları, "ama"ları, "yaaa" ları sevmiyor mutfak.. Sonuç ne olursa olsun aklına takılan tarifi hemen yapacaksın... Çoğu zaman hep aynı tarifi yapmak güzel oluyor da bazen de bıkkınlık veriyor artık.. Aynı malzemeden, aynı tariften farklı güzellikler denemektir mutfak cesareti dediğim...

Kalıplaşmamak lazım ki, bu güne kadar ortaya çıkan bunca güzel tarifler de hep o cesaretin sonucudur..

10 yumurtalı pandispanya tarifi deneyip çöpe atmışlıgım vardır.. Mercimeği kaynatıp iyi sonuç almayınca hepsini lavaboya boşalttığım günlerde vardı bir zamanlar.. Bunların hepsini deneyerek bu günlere geldik..

Şimdi iki yumurtayla harika pandispanya yapabiliyoruz çok şükür..:))

Klasik tart hamuru vardır. Bu gün yaptığım hamurda o klasiklerden biraz dışarı çıktım.. Bir ay önce yüklediğim tiramisunun pandispanya tarifine neden bu bir tart hamuru olmasın ki diyordum kendime. Aklımda duracağına sonucu görelim dedim kalkıp yaptım.. İnanılmaz bir şey, bu tarif sanki  severek aldığım 28cmm tart kalıbı için yazılmış..

Süper oldu.. Eee, şimdi ne yapıyoruz misafir giderken, hasta ziyaretinde, dogum günlerinde rahatlıkla yapıp götüreceğim bir lezzet çıktı ortaya..

Gelsin tarif resimli haliyle.. .


pandispaniyali cilekli tart 3


NOT:


  1. Yumurtaları buzdolabından 2-3 saat öncesinden hatta mümkünse bir gece önceden çıkarsanız iyi olur.. Tabi acil misafir gelmiyorsa.. Eğer unuttuysanız sorun değil. Yumurtaları çıkarıp çok sıcak olmayan suda bekletseniz de olur.. 

  2. Tarifini 28çapında bir tart kalıbı için.. bundan küçük kalp için olmayabilir

  3.  Unu fincan fincan ekleyin, eklerken de çok fazla çırpmamaya özen gösterin. Sadece unu hamura yedirmeniz yeterli. 

  4. Kabartma tozunu 1 çay kaşığı( türk çay kaşığı) kullanın. Çok olursa çok kabarıp taşar hamur.

  5. Kalıbı kesinlikle tereyağıyla yağlayın..

  6. Fırını önceden ısıtın.



Malzemeler: 


  • 2 yumurta

  • 2 kahve fincanı şeker

  • 1 kahve fincanı süt

  • 1/2 kahve fincanı sıvı yağ

  • 3 kahve fincanı un

  • yarım çay kaşığı kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

Kreması için:


  • bir paket puding ( çilekli kullandım ben)

  • 3 bardak süt. 

İsterseniz kendiniz krema yapın o zaman tarif bu :


  • 3 bardak süt

  • 5 yemek kaşığı un

  • 1 bardak şeker

  • 1 paket vanilya

  •  50 gr tereyağı




pandispaniyali cilekli tart 4
 Hazırlanması:


  • 2 yumurtayı 2 kahve fincanı şekeri mikser yardımıyla  iyice kopuk oluncaya kadar çırpıyoruz. Sonra sütü, sıvı yağı ilave edip biraz daha çırpıyoruz. 

  • Yarım çay kaşığı kabartma tozunu una ilave ediyoruz ve 3 kahve fincanı unu teker teker hamura ilave edip, çırpıyoruz. Fazla çırpmamaya dikkat ediyoruz.  pandispaniyali cilekli tart 5



  • Tart kalıbını tereyağıyla yağlıyoruz..

  • Hamuru döküp eşit şekilde yayıyoruz. 




pandispaniyali cilekli tart 6


  • 200 derece ( 350F) önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika, yani hafif kızarmış şekil alıncaya kadar pişiriyoruz. Kek pişerken bir yandan pudingi ( puding yapmak istemiyorsak kremayı) hazırlıyoruz.

  • Bir paket pudingi ve 3 bardak sütü  ( pudingin tarifi 3,5 bardak süt yazıyor ama kullanmayın o zaman krema çok cıvık oluyor ) tencereye boşaltıyoruz sürekli karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.

  • Krema yapmak istiyorsanız 3 bardak sütü, 5 yemek kaşığı unu, 1 bardak şekeri birlikte sürekli karıştırarak pişiriyoruz. Kremanın kıvamı hafif koyulaşınca 50 gr tereyağını ve vanilyayı ilave ediyoruz. Kremada göz göz kabarcıklar olucunda ocaktan alıyoruz.

  • Ocaktan aldıktan sonra 5 dakika sürekli karıştırıyoruz ki topak gibi olmasın.

  • Bu arada pandispanya pişmiş olacaktır. Fırından alıp bir kenarda ilk sıcaklığı çıkıncaya kadar bekliyoruz, sonra servis yapacağımız tabağa ters çevirerek kalıptan alıyoruz. 



pandispaniyali cilekli tart 7



  • Soğumasını bekliyoruz yaklaşık 30 dakika.. 

  • Sonra bir bardak soğuk sütle ortadakı boşlugu ıslatıyoruz.  ( bu sonuça yedikten sonra  karar erdim isterseniz yapmayabilirsiniz)

  • Sonra pişirdiğimiz pudingi ( veya kremayı) tartın ortasındaki boşluga boşaltıp her tarafına eşit şekilde yayıyoruz. 



pandispaniyali cilekli tart 8



  • Çilekleri ikiye kesiyoruz kenardan biraz içeriye doğru bir sıra daire şeklinde diziyoruz. Sonra ikinci daireyi diziyoruz. Ortasına da kesilmiş 3 parça çileği koyuyoruz.



pandispaniyali cilekli tart 9



  • Kenarda kalan boş kısma ve çileklerin üzerine yeşil fıstık serpiyoruz..

  • Buzdolabında 1-2 saat (bir geçe önceden de olur) kadar bekleyip sonra servis yapıyoruz.. 

Afiyet olsun..