KADINBUDU KÖFTE













kadınbudu köfte


bu ismi nerden bulmuşlar bilinmez ....bu tarifi nasıl üretmişler bunuda düşünmek lazım....

aslında isimden çok tarifin nasıl ortaya çıktığıyla ilgilenyorum şu an...

normal basit bir tarif değil kendisi.....hem pirinç hem kavrulmuş kıyma ,hem de çiğ kıyma...bunları bir araya kim getirmiş olabilir...

ben buna bir hikaye yazıcam şimdi durun.....az düşüneyim....

evveet...bu öyle sıfırdan yapılma bir tarif değil bence....iki yemeğin birleşimi olmuş..

kadın soğanı kavurur , içine kıymayı koyar kavurmaya devam eder...

sonra fasulyeyi ekliyorum diye pişmiş pirinç pilavını  içine yanlışlıkla dökmesin mi ?

eyvaah....nolcak şimdi...fasulye iptal....bu karışımı ne yapmalıda düzgün bi tarif yapmalı...

kavrulmuş soğanlı kıymalı harç ,birde pilavlı....ılınınca kadın içine çiğ kıyma ekler...baharat yumurta derken yoğurur ...tabii harç biraz cıvık olduğu için toğarlanması için una bular ve ardından yumurtaya..kızartır.....biraz iri iri yapar köfteyi ..aslında tavuk budu gibidir ama isim dilden dile değişe değişe kadın budunu alır:)))

işte benim aklıma gelen budur....gerçek hikayesini bilenler yazıversin bi zahmet :)













kadınbudu köfte


malzemeler....


  • yarım kg kıyma

  • 1 çay bardağı pirinç

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 tatlı kaşığı karabiber,kimyon

  • 1 adet yumurta

  • bir tutam maydanoz ve dereotu

dışını bulamak için...


  • 2 adet yumurta

  • 1 dolu yemek kaşığı un

  • 1 dolu yemek kaşığı galeta unu

  •  kızartmak için 1 su bardağı kadar zeytinyağ

 yapılışı....


  1. yarım kg kıymanın yarısı yağda kavrulur....( aslında 2 adet rendelenmiş soğanla beraber kavruluyor ama ben soğan kullanmadım..kullanırsanız önce soğanı kavurup sonra kıymayı ekliyorsunuz)

  2. soğumaya bırakılır...

  3. bu arada pirinç yıkanır ve haşlanır....çok haşlanmamasına dikkat edilir...yumuşasın ama dağılacak kadar pişmesin..

  4. çiğ kıyma ,pişmiş kıyma ,haşlanmış pirinç ve baharatlar vede doğranmış dereotu ve maydanozla beraber yoğrulur......

  5. cıvık gibi gelebilir bu yüzden dolapta en az yarım saat dinlendirilir....

  6. dinlenen kıymalı harçtan cevizden büyük parçalar alınır...yassı şekil verilir..

  7. unlar bir kapta karıştırılır....yumurtalar çırpılır..

  8. köfte önce unlara batırılır sonra yumurtaya bulanır ve ardından kızdırılmış zeytinyağda arkalı önlü kızartılır...

  9. haşlanmış patates püresi ile servis edilir....



not....


  1. tadı gayet güzel bir köfte ama aşamaları aza indirsek aynı olurmu merak ettim..mesela kıymanın yarısını kavurmadan eklesek...

  2. yumurtaya bulandığı için ,yumurta yağı mahvediyor..o yağ bir daha kullanılır mı bilmem....belkide fırında yapmak daha mantıklı..denemek lazım....o zamanda bu tarif aynısı olmaz tabii..

  3.  soğan kullanmadığım için koymadım...isteyen kıymayı kavurma esnasında ekleyebilir...

  4. afiyet olsun..püre ile nefis gidiyor bilginize ;)