Tencerede Fincan Kek










Bu minik kekler fırın yerine ocakta tencere içinde pişiyor, üstelik mikser kullanmaya da gerek kalmadan...

 Çocukluğumda annem kekleri ocak üzerinde kek tenceresinde pişirirdi, tencerenin üzerindeki cam bölmeden kekin kabarıp kabarmadığını kontrol eder, bir süre sonra da kapağını hafif döndürerek yan deliklerin açılmasını sağlardık.

Fincan kekler bir dönem bloglarda çok sık yapılıyordu, gördüğüm tarifler genelde yağsızdı, ben kuru olabileceğini düşünüp biraz sıvıyağ ilavesiyle denemiştim. Daha sonra tarif verdiğim bir yakınım bu tarifi defalarca yapıp çok beğendiklerini söylemişti.





Önceki kurabiyeler gibi bu kekler de 2,5 senedir eklenmeyi bekliyordu, nihayet tarifi ve fotoları düzenleyip ekleyebiliyorum:)

Tencerede Fincan Kek

Malzemeler(6 adet nescafe fincanı):


  • 1 adet yumurta

  • 1,5 çay bardağı toz şeker

  • 1 çay bardağı süt

  • 1/3 çay bardağı sıvıyağ

  • 2 çay bardağı un

  • 2 çorba kaşığı kakao

  • 1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı: Yumurta ve şekeri çırpma teliyle çırpın. Sütü ve sıvıyağı ekleyip, çırpın. Un, kabatma tozu ve kakaoyu eleyerek ekleyin, karıştırın. Fincanları yağlayın veya muffin kağıdı yerleştirin. Kek harcını fincanlara paylaştırın. Fincanları uygun bir tencereye dizin ve tencerenin yarısına kadar ılık suyla doldurun.Tencere ile kapağı arasına bir mutfak bezi yerleştirin, yüksek ateşte kaynamaya bırakın, tıkırdamaya başlayınca altını kısıp 20 dk pişirin.Piştikten sonra ocağı söndürüp 15 dk soğumaya bırakın, bu arada pişerken ve soğurken tencerenin kapağını açmayın. Daha sonra fincanları tencereden alıp kekleri çıkartın. İsterseniz üzerine krema, meyve vb. ile servis edebilirsiniz.

Not: Kekleri hazırlarken içine damla çikolata, meyve vs de eklenebilir diye düşünüyorum.

Nescafe fincanı ile 6 adet çıktı, daha küçük fincanlarla sayı artabilir.